Papryka czerwona słodka (Capsicum L.) należy do rodziny warzyw psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Uprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Roślina roczna, która może osiągnąć wysokość do 90 cm.
Charakteryzuję ją słodki smak. Owoce są gładkie i posiadają błyszczącą skórkę. Wewnątrz znajduję się mnóstwo małych nasion. Możemy naliczyć około dwustu jej odmian.
Papryka doskonale wpływa na nasz organizm, oczyszcza, posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Świeża papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C ( zawiera jej czterokrotnie więcej niż cytryna) , a sproszkowana pobudza trawienie oraz apetyt. Doskonałe połączenie zdrowia i smaku w jednym.
Wykorzystuję się owoce dojrzałe (czerwone, żółte, pomarańczowe lub purpurowe) jak i niedojrzałe (zielone). Ilość nasion i ścianek wewnętrznych strąka dodanych do produktu końcowego, decyduję o łagodniejszej lub ostrzejszej odmianie czerwonego proszku.