OPIS PROCESU

| strona główna | o firmie | oferta | opis procesu | kontakt |

 
Charakterystyka procesu sterylizacji metoda parową
Od wielu lat na świecie stosuje się różne metody usuwania mikroorganizmów z produktów spożywczych. Pierwszą metodą, obecnie już zakazaną w krajach europejskich, była metoda gazowania tlenkiem etylenu. Obecnie nadal sterylizuje się żywność za pomocą radiacji. Ponieważ nie do końca znany jest wpływ promieniowania na sterylizowane produkty, metoda ta, pod naciskiem organizacji konsumenckich, w wielu krajach staje się mało popularna. Stosowanie promieniowania wymaga specjalnego oznaczania opakowań produktu.
 
Najnowszym osiągnięciem w dziedzinie sterylizacji jest wykorzystanie do procesu pary wodnej. Sterylizacja parowa to metoda przede wszystkim ekologiczna, dająca absolutną gwarancję czystości mikrobiologicznej, pozwalająca na sterylizację różnych rodzajów produktów: mielonych (np. papryka mielona, gałka muszkatołowa mielona, goździki mielone itd.) oraz całych (np. pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek itd.)
 
Firma Natural Limited Sp. z o.o. posiada kompletną linię technologiczną, pozwalającą na przygotowanie (oczyszczenie, kalibracja, selekcja) ziół i przypraw do procesu sterylizacji.
 
Proces opiera się na zastosowaniu nasyconej pary wodnej o temperaturze powyżej 100°C. Produkt umieszczony zostaje w specjalnym mieszadle Nauta®, w którym to zostaje wytworzone podciśnienie. W momencie właściwej sterylizacji zadawana jest nasycona para wodna pod wysokim ciśnieniem, co pozwala na usunięcie mikroorganizmów. Produkt podczas całego cyklu jest stale mieszany, co prowadzi do osiągnięcia jednolitych parametrów dla całej partii. Dodatkową zaletą użytej technologii jest stała i równomierna zawartość olejków  eterycznych podczas całego procesu sterylizacji, co pozwala na zachowanie niezmienionego aromatu i zapachu ziół i przypraw.
 
Największą i bezsprzeczną zaletą sterylizacji parowej jest to, iż jest ona metodą naturalną i całkowicie bezpieczną dla produktów spożywczych, a przez to rekomendowaną przez Unię Europejską.
 
Każda partia wyrobu po sterylizacji przebywa w specjalnym magazynie przez okres 2-3 dni. W tym czasie laboratorium dokonuje analiz mikrobiologicznych, na podstawie których wydaje odpowiedni atest. Produkt uznany za sterylny jest później pakowany w warunkach aseptycznych i dostarczany do klienta.